Rozhovor: Zdenka Kovářová – projekt „Pravá já“

Jak už jistě víte, ráda Vám tady, na blogu, představuji zajímavé lidi, se kterými jsem se setkala a kteří jsou jedineční – svými názory, tím, co umí, nebo co dokázali vybudovat. Jednou z těchto osobností je bezesporu také Zdenka Kovářová, nesmírně inspirativní a ctižádostivá mladá žena, která si šla za svým snem – a vytvořila značku a produkty, které na českém trhu nemají obdobu. Zdenka Kovářová!

Dobrý den, Zdeňko, předem Vám děkuji za rozhovor. Založila jste značku „Pravá já“ – která nabízí komplexní vitamínové doplňky pro ženy – prosím, představte nám více tento Váš projekt… Co je jeho cílem a pro koho je určený?
Založili jsme značku PraváJá pro “luxusní“ živinové doplňky šité na míru ženám dle věkových kategorií. Vytvořili jsme řadu: Magická 20+, Hektická 30+ a Báječná 50+.


Zajímalo by mě, kde se vzala myšlenka k realizaci celého tohoto projektu? Co Vás k tomu vedlo?
Osobní zkušenost, bez ní bych do takového projektu nešla. Když riskujete peníze, energii a čas, musíte mít silnou víru, protože žádná jistota není. Mě doplňování živin zbavilo mnoha běžných zdravotních potíží, a jako bonus mám lepší kůži i vlasy.


Na trhu je dnes opravdu mnoho nejrůznějších vitamínových přípravků a preparátů, věřím, že pro mnoho z nás je opravdu velmi těžké se v té ohromné nabídce vyznat. Čím jsou právě Vaše vitamíny jiné, odlišné od těch, co běžně nabízí např. lékárny?
To je přesně to, proč jsem byla ochotna riskovat a jít do založení nové firmy vedle velkých hráčů, kteří mají miliony na marketing a stovky existujících produktů. Jednak mnoho produktů prostě není kvalitních, ale také se nikdo nezajímá o to, zda si klient kupuje, co opravdu potřebuje, zda neplýtvá penězi. Věřím a dnes asi mohu i říct, vím, že naši klienti oceňují naši kvalitu a servis, který je pro nás samozřejmostí.

bajecna s dozickou small


Jak vlastně probíhal vývoj těchto programů? Z čeho jste vycházela? Spolupracovala jste např. s nějakými odborníky z oblasti medicíny, nebo výživového poradenství?
Léta jsem jen tak pro sebe studovala fyziologii a nutriční terapii, začala jsem sledovat zahraniční lékařské studie, kde se můžete dočíst, jaké formy vitaminů mají nejlepší efekt, jaké hodnoty mají terapeutický působení atd. Z toho jsem pro sebe poskládala jakýsi živinový program, který jsem poté doplňovala. Když mnohem později začal vývoj našich programů, tak jsem x měsíců studovala tabulky britských dietologů, z kterých jsem zjišťovala, jaké živiny člověku chybí při běžné stravě a poté jsem se ponořila ještě hlouběji do věkových skupin, tedy fyziologických rozdílů atd. Konečné formule prošly různé odborné kontroly včetně počítačové, aby se zabránilo i případné lidské chybě.


Podle čeho jste vybírala výrobní společnost? Je obtížné vůbec kvalitní výrobní společnost najít?
Hledání české firmy, která má vysoký standard a byla by ochotna bavit se s malým hráčem, nebylo úspěšné. Nikdy nezapomenu, jak mi jeden majitel s ironickým tónem řekl, že Češi na super produkt nečekají, ti prý kupují, co jim doporučí lékárnice. Z části měl pravdu, běžný člověk tomu nerozumí a většina je odkázána na rady lékárnic, ale neměl pravdu v tom, že lidé se nezajímají. Myslím, že když přijdou do styku s něčím lepším, tak to instinktivně vycítí a většinou se rozhodují chytře.


A co používané „suroviny“ (dá-li se to v případě vitamínů tak nazývat:) Podle čeho a jak suroviny vybíráte?
To je klíčové. Můžete kapsli vyplnit křídou nebo kvalitními živinami, které tělo dobře využije. Samozřejmě je to dražší volba, ale stojí to za to.

PravaJa__6734_LowResriznute


S ohledem právě na použité látky a suroviny ve Vašich doplňcích – jsou nějak zásadně odlišné od těch, které nacházíme v běžně nabízených vitamínových doplňcích?
Používáme citrátové živiny, které patří mezi jedny z nejlepších a přidáváme různé extrakty, například ze semínek hroznů. Pak se také pyšníme tím, že balíme do kapslí, které nepotřebují extra pojiva a vyhýbáme se všem nevhodným věcem jako je lepek, konzervanty, barviva atd.


Nabízíte také vitamínové programy pro muže? Proč ano/ne? Plánujete v tomto směru nějaké změny?
Zatím ne, ale máme to v plánu.Teď se ale musíme soustředit na rozvoj toho, co jsme vytvořili a rozumně se posouvat dál.


Pokud ženy berou Vaše vitamínové doplňky, nemusí už brát žádné jiné? Obsahují Vaše programy celkové spektrum potřebných látek – minerálů, vitamínů, antioxidantů…pro ženu dané věkové skupiny.
To je podstata naší filosofie. Chtěli jsme ženy zbavit řešení otázek typu…Když si koupím multivitamin, mohu si koupit extra vápník? A také potřebuji něco na energii, mohu to spojit ještě s Bkomplexem? Prodejci se tímto vůbec nezabývají. Prodávají vše možné a nepíší, s čím to můžete a nemůžete kombinovat. Naše programy jsou luxusní produkt. Zjistili jsme ale, že jsou ženy, které nechtějí celý program, rády by doplňovaly třeba jen tabletku Antioxidanty, nebo Oleje či Krásu. Tuto možnost teď připravujeme. U každého samostatného produktu ale budeme vždy říkat, s čím lze a nelze kombinovat.


Plánujete spektrum nabídky Vašich programů ještě nějak rozšířit?
Určitě. Rádi bychom připravili další speciální oleje, živiny pro naše nejmenší miláčky, je toho hodně, co bychom rádi viděli mezi našimi produkty. Teď je ale potřeba hýčkat to, co máme. Chceme vše dělat pořádně a to se nedá uspěchat.


Kde si mohou zákazníci Vaše programy zakoupit? Jsou dostupné pouze přes eshop nebo je mohou najít i v kamenných obchodech nebo lékárnách…?
Hlídáme si prodej, je pro nás důležité, kdo a jak produkt nabízí. Umožnili jsme prodej v několika specializovaných salonech, ale hlavní prodejní cesta je náš online obchod www.pravaja.cz


Jak Vy sama hodnotíte úspěšnost Vašich produktů – dle zpětné vazby od klientů? Máte už nějaké odezvy?
Mám ohromnou radost. Vývoj trval dlouho a bylo to náročné období. Když mi zavolá žena, aby mi řekla, že se jí srovnal tlak a lépe spí, nebo že se celkově cítí lépe s více energií, cítím naplnění, pocit, že to stálo za to.


Děkuji Vám za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.

ODKAZ: PRAVÁ JÁ/web, eshop
ODKAZ: PRAVÁ JÁ/facebook