Představuji: Návštěvnické centrum Mušov – Brána do Římské říše

Během léta se vám snažím přinášet i spoustu tipů na výlety do okolí Brna, za poznáním, zábavou a kulturou. Dnes pro vás opět jedno zajímavé doporučení mám – a věřím, že potěší hlavně všechny z vás, koho zajímají doby dávno minulé. Ve své reportáži vás zavedu do Pasohlávek, kde najdete Návštěvnické centrum Mušov Brána do Římské říše. Toto centrum poodkryje a představí dávnou historii, kdy právě na tomto místě téměř před 2000 lety tábořili slavní římští legionáři císaře Marca Aurelia. Byla jsem se zde podívat a povím vám, je to rozhodně velmi zajímavá zkušenost! Tak třeba tip na výlet pro celou rodinu! 

Mimochodem, právě zde proběhne 1. a 2. září Festival Germania subacta – Germanie byla poražena! Nenechejte si ujít jedinečný zážitek s římskými legionáři a jejich protějšky Germány. Můžete se těšit na pestrý program pro děti i dospělé. Představení římských jezdců Štvanci, tábor římských legií, osada Germánů a Keltů, řemesla, hry, dětská bitva, přednášky a mnoho dalšího.

foto: R. Hájek

R. Hájek

Oblast Pálavy je co se týká výletních cílů neskutečně pestrá! Na své si zde přijdou milovníci krásné přírody, dobrého vína, ale i dávné historie. Věřím, že stále mnoho lidí netuší, že právě oblast Mušova je totiž opravdu historicky jedinečná!

U Mušova totiž před více než 1800 lety tábořili slavní římští legionáři císaře Marca Aurelia. Setrvali zde několik let, během kterých zde vybudovali na Hradisku římskou pevnost, ale táké římské lázně, nebo velkou nemocnici.

V této době na jih Moravy pronikaly římské legie a území místních germánských Markomanů se ocitlo na samém prahu začlenění se do Římské říše.

Na tomto místě o velikosti několika hektarů se našlo opravdu obrovské množství cenných archeologických objevů a nálezů – zbytky zbroje, mince, nádobí…

A právě zde, u Mušovského jezera, přímo na Hradisku, se nachází nová budova Návštěvnického centra Brána do Římské říše .

Právě v tomto Návštěvnickém centru máte jedinečnou možnost nahlédnout do historie a poznat, jak to přímo zde před 2000 lety vypadalo. A mohu potvrdit, je to opravdu velice zajímavá zkušenost!

V Návštěvnickém centru najdete poutavé multimediální prezentace – je zde například hologram dochované lebky římského vojáka, která díky technologiím nabírá podobu reálné hlavy / obličeje dané osoby.

Je zde i kino, kde běží 15 minutový film o osídlení tohoto území Římany – dozvíte se, proč jsem Římané přišli, co zde vybudovali a také, jak záhy území opustili. Během doby, kdy byli Římané na Hradisku, zde vybudovali několik na tu dobu opravdu vyspělých staveb – mimo jiné zmiňované římské lázně.

V Návštěvickém centru dál najdete vitríny, kde jsou originály dochovaných nálezů – jsou tu mince, části zbroje a zbraní, nádobí. Je poutavé vidět na vlastní oči všechny ty věci, které jsou 2000 let staré…

Mimochodem, je to zde skvělé také pro děti, takže je rozhodně vezměte sebou! Pro děti zde mají připravené hračky – římské zbraně, omalovánky, ovšem děti si zde mohou vyzkoušet a zahrát i interaktivní a virtuální hry – třeba pexeso, nebo vyzkouší i znalostní kvízy.

Z Návštěvnického centra se pak můžete vydat na naučnou stezku  „Mušov – Brána do Římské říše“, která vás provede po místech nejvýznamnějších archeologických objevů na Hradisku. Na ni navazuje naučná stezka „Germáni před branami Římské říše“, po níž dojdete k místu objevu slavného knížecího hrobu u Mušova a rozsáhlého germánského sídliště z doby římské na okraji dnešních Pasohlávek.

Opravdu vřele doporučuji navštívit, je to poutavá zkušenost, dozvíte se mnoho zajímavostí z dávné historie. Až pojedete do těchto míst – mimochodem, z Brna jste zde cca půl hodinky – určitě se do Návštěvnického centra Brána do Římské říše zastavte! :)

Návštěvnické centrum Brána do Římské říše najdete v Pasohlávkách 244 (přímo proti Aqualandu Moravia).

 

ODKAZ: BRÁNA DO ŘÍMSKÉ ŘÍŠE / web
ODKAZ: BRÁNA DO ŘÍMSKÉ ŘÍŠE / facebook
ODKAZ: BRÁNA DO ŘÍMSKÉ ŘÍŠE / instagram