Pozvánka: Gastrofestival ve Velkých Karlovicích!

Ráda bych Vás dnes pozvala na jednu výjimečnou gastronomickou událost, kterou si já sama každoročně nenechám ujít. A pokud také milujete dobré jídlo, pití a skvělou atmosféru, rozhodně čtěte dál:) Ve Velkých Karlovicích, které považuji za svůj „druhý domov“, se totiž koná tradiční „svátek jídla“ – KARLOVSKÝ GASTROFESTIVAL!

13317018_1206591399353091_922541760749584201_o

Ve Velkých Karlovicích trávím spoustu času, mám ráda zdejší kulturu, přírodu, lidi, pohostinnost a také, skvělé zdejší jídlo. Právě valašská gastronomie mi přijde opravdu úžasná:) Mám ráda jednoduchá jídla, která přitom nepostrádají chuť, nápad a jsou založená často na původních receptech našich předků. Vynikající jsou třeba halušky, pečené jehněčí, jídla z krup, klobásy, nebo úžasné, valašské frgály:) Jistě mi dáte za pravdu, že toto jsou fakt velké dobroty:)

IMG_0615-1024x1024

A právě o jídle, vyhlášené valašské gastronomii, bude i další, již 8. ročník zdejší oblíbené akce – Karlovský gastrofestival, který se bude konat o víkendu 1. a 2. října.

Gastrofestival degustace

Na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové Vás čekají zastávky s ochutnávkami vynikajících jídel, nebude opět chybět farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy.
Každé z těchto míst rozhodně stojí za zastavení, protože nabídka je pokaždé velmi zajímavá a můžu Vám říct, že úplně všechna jídla, která jsem kdy na Karlovském gastrofestivalu ochutnala, byla naprosto skvělá:)

Guláš u Dorňáků

Kromě toho Vás opět čekají populární galavečeře pro náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna, na kterých pravidelně hostují velké kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou – tou letošní bude bude šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi.

www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (Gergely Vas)

Akos Sarközi 1

Letos navíc do Velkých Karlovic nezamíří jen jeden michelinský šéfkuchař, jako v minulosti, ale rovnou dva. Zpestřením bude účast nového českého Michelina, šéfkuchaře pražské restaurace Field Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak bude moci ochutnat široká veřejnost.

Nově je navíc letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný „předkrm“ gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou ocenění, mj. Nejlepší restaurace ČR roku 2015 dle Tripadvisoru. 

Pavel Sapík

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi v České republice výjimkou.

Návštěvníci se mohou těšit i na kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábavu a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečnou frgálovou manufakturu, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soutěž o nejlepší frgál

Jednotlivé „gastro zastávky“ jsou rozesety ve vzdálenosti 3,5 km karlovickým údolím Léskové a můžete je navštívit buď pěšky, kdy se procházíte nádhernou beskydskou přírodou po cyklostezce Bečva, nebo se můžete svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem, nebo koňským povozem, což jistě ocenění hlavně Vaše děti:) A když už je řeč o dětech – i na ty ja na gastrofestivalu myšleno – v některých gastro zastávkách mohou ochutnat typická dětská jídla, čekají je i různé atrakce:)

gastrofestival_A5_mapa

IMG_6588-768x1024

Tipy z letošního programu:
28., 30. 9. Ladění na Karlovský gastrofestival – galavečeře Pavla Sapíka, šéfkuchaře Terasy U Zlaté studně (Spa hotel Lanterna)

1. – 2. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura (údolí Léskové)
1. 10. Soutěž o nejlepší klobásu (Penzion Pod Pralesem)
1. 10. Michelinská galavečeře – Ákos Sárközi, Maďarsko (Spa hotel Lanterna)
2. 10. Michelinský oběd – Ákos Sárközi, Maďarsko (Spa hotel Lanterna)
2. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál |(Razula)

Pokud se na gastrofestival chystáte – mrkněte co nejdříve na možnosti ubytování – gastrofestival bývá oblíbenou akcí a ubytovací kapacity se rychle plní:)
Dobrou zprávou je, že na středeční ladění s Pavlem Sapíkem jsou v hotelu Lanterna stále volná místa – a v rámci ubytování budete mít wellness v ceně, můžete tak spojit gurmánský zážitek i se skvělým odpočinkem:)

ODKAZ: KARLOVSKÝ GASTROFESTIVAL/web
ODKAZ: KARLOVSKÝ GASTROFESTIVAL/událost na facebooku

ODKAZ: RESORT VALACHY/web
ODKAZ: RESORT VALACHY/facebook