Okurková mánie!

Víte, jak všestranné využití má okurka? Skvělá zelenina, ze které toho vykouzlíte – zdraví prospěšného – opravdu moc:) Přečtěte si naše letní okurkové tipy!

Okurka je opravdu zázračná. Obsahuje totiž více než 95% vody, zbytek jejího „složení“ pak tvoří minerály, cukry, vitamíny C, B a bílkoviny. Všechny tyto látky čistí naše zažívací ústrojí, jsou prospěšné pro ledviny, dokonce zamezují nebezpečenému buněčnému bujení a působí skvěle na naši pokožku.

Navíc – okurka má velmi nízkou energetickou hodnotu – ve 100 gramech je pouhých14 kalorií (asi 64 kJ). Zařaďte tedy okurku do svého jídelníčku – pokud chcete zhubnout ;)

ok1

Vyrobte si skvělou okurkovou masku!

Šťáva z okurek posiluje pružnost vlasů i vazivových tkání. Proto se okurky skvěle hodí i pro naši krásnou pleť – čistí ji, působí efektivně na záněty a hlavně (což jistě všichni znáte:) – krásně zklidňují oteklé oči.

Ale zpět ke zmíněné masce – nejlíp si ji připravíte, když okurku nastrouháte a přidáte třeba do zakysané smetany, nebo bílého jogurtu. Pak už jen naneseme na obličej a přímo na oči přiložíme plátky okurky. Samotnou šťávu z okurek můžete zase použít na čištění pleti – má tonizační účinky. A mimochodem – pokud Vás trápí mastná pleť – je na ni okurková šťáva přímo ideální ;)

ok2

Super nízkokalorický okurkový koktejl!

Vyzkoušejte skvělý okurkový koktejl – zasytí Vás a zároveň uděláte něco pro své zdraví!

Budete potřebovat:

1 ks středně velké salátové okurky
česnek
2 ks cherry rajčátka
150 ml minerální vody
150 ml zakysaného mléka
1 lžička oleje
čerstvý kopr
sůl
citrónová šťáva
led – nemusí být

Zeleninu umyjeme, oloupeme česnek. V mixéru rozmixujeme minerálku, pokrájenou okurku, kopr, česnek, přilejeme mléko. Osolíme, přidáme citronovou šťávu, opět mixujeme. Servírujeme ozdobené koprem, můžeme i s kostkami ledu.

ok3

A co vyzkoušet i okurkovou limonádu?

Vynikající pro to pravé letní osvěžení! Navíc za pár korun ;)

Budete potřebovat:

Vodu – perlivou, nebo neperlivou, okurku, 2 lžíce medu nebo cukru, limetku

Okurku oloupeme, nakrájíme na větší kousky a tyčovým mixérem rozmixujeme na řídší konzistenci. Přidáme cca 0,5l vody a dáme na chvíli do ledničky. Směs pak přelijeme přes jemné sítko do džbánu, přidáme med (nebo cukr), vymačkáme šťávu z limetky a podáváme – opět můžeme s ledem, ozdobené plátky okurky.

ok4

Okurka na vlasy? Proč ne!:)

Víte, že okurka prospívá i našim vlasům? Vyrobte si prospěšný okurkový vlasový zábal!

Okurku nakrájejte na menší kousky, přidejte vejce, lžíci medu a lžíci dobrého oleje – nejlépe olivového. Vše dokonale rozmixujte na zcela hladkou konzistenci. Tuto směs si pak vetřete do vlasů, hlavu přikryjte fólií, ručníkem a nechte cca 30 minut působit. Poté hlavu opláchněte. Vlasům maska dodá lesk, hydrataci a výživu.

ok5

Okurka se skvěle hodí i do kuchyně – inspirujte se tipy na to pravé okurkové pohoštění!:)ok6