Na co myslet při stavění bazénu zapuštěného do země?

Zapuštěný bazén vypadá na zahradě jednoduše skvěle, perfektně doplní prostor a má praktické využití. Jeho stavba ale představuje poměrně velký projekt, proto je důležité pečlivě plánovat. Na co byste v celém procesu neměli zapomenout?

Základní parametry

Nejlepším řešením je obrátit se na profesionály, kteří pro vás bazén zrealizují. Přesto vás však čeká několik důležitých rozhodnutí. Jedním z nich je velikost samotného bazénu. Může se zdát, že čím větší, tím lepší. Ale myslete na to, aby vodní plocha nezabírala celou zahradu. Rozmyslete si i tvar – obdélníkový je klasika, ale nabízí se i oválný či atypický. Volte dle toho, co se hodí konkrétně do vašeho prostoru. V neposlední řadě zvažte i hloubku.

Doplňkové vybavení

Potřebovat budete i další vybavení kromě samotného bazénu. Nezbytností je filtrační systém pro zachování čisté vody. Kromě toho se však může hodit i ohřev vody pro prodloužení koupací sezóny. Mezi další praktické prvky patří zastřešení a osvětlení pro lepší estetický dojem. Poblíž bazénu se hodí také zahradní sprcha – můžete se opláchnout před koupáním či naopak po něm ze sebe smýt chlorovanou vodu.

Relaxační zóna

Bazén mnohdy slouží zejména pro relaxaci, ať už si chcete zaplavat nebo si jen užít vodu. Proto se hodí vytvořit rovnou celou relaxační zónu. Nemusí jít o nic složitého, stačí zahradní nábytek, například zahradní lavice nebo celá sestava, lehátko či houpací síť, kde se můžete slunit. Pak už stačí jen přidat zeleň a decentní dekorace, abyste vytvořili příjemné prostředí, kde si můžete užít volný čas s rodinou nebo přáteli.

Zapuštěný bazén představuje elegantní a praktický prvek zahrady. Ačkoli jde o výraznou součást prostoru, neměli byste zapomínat na ostatní věci. Ať už jde o praktické vybavení nebo příjemné posezení.

Zdroj obrázku: Paul Bradbury/KOTO / stock.adobe.com