Je tu podzim! Letos ale, prosím, bez nachlazení…

Je tu podzim. Upřímně, já mám toto roční období ráda. Líbí se mi jeho celková atmosféra, barevnost, nevadí mi ranní mlhy, ani brzké večerní stmívání. Naopak, celé to ve mně vyvolává až kouzelně pohádkové dojmy. Co si ovšem podzim „může odpustit“, jsou nemoci a nachlazení, které s jeho nástupem začínají přibývat…

V létě se nám nemoci v naprosté většině případů vyhýbaly. Asi byly, stejně, jako my, na dovolené…:) Ovšem, teď už jsou zpět a vypadá to, že i v plné síle  a začínají „úřadovat“. Pokud máte děti, určitě si toho také všímáte – začínají se objevovat rýmečky, kašílky, bolení v krku…no, samé nepříjemnosti, o které zkrátka vůbec nestojíme. A do dalšího léta, kdy si dají bacilky pohov, je fakt daleko.

Proto je dobré nebrat tuto nepříjemnou skutečnost na lehkou váhu a začít se zbrojit:) Myslím tím, že bychom neměli podceňovat prevenci a začít se chovat tak, aby nemoci zkrátka neměly šanci.

Určitě není od věci začít se tepleji oblékat, myslet na to, abychom neprochladli – zima bývá už i od nohou a i to má na nachlazení nemalý podíl. Dalším důležitým faktorem, jak se vyhnout onemocnění, je zdravá strava. Na to se snažím hledět i já – a s příchodem podzimu začínám do jídelníčku své rodiny zarhnovat mnohem více zdravých věcí, které jsou přirozeně bohaté na vitamíny, minerály a anioxidanty.

13043685_1723392524608829_5698139978446634706_n

Dalším tipem, jak zůstat fit a kterého se držím i já – je síla bylinek a přírodních zdrojů – třeba šípků, které jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Dokáží Váš organismus perfektně nastartovat a zároveň mají vynikající antioxidační vlastnosti.

12549030_1683175191963896_6163484905355208982_n

Ovšem, co se vitamínu C obecně týká, rozhodně bychom jeho vynikající a velmi pozitivní účinky na náš organismus neměli brát na lehkou váhu. Nedávno jsem narazila na velmi zajímavý článek na webu www.pravaja.cz, kde najdete jednak zajímavou nabídku vitamínových doplňků a také užitečné informace, týkající se zdravého životního stylu obecně.

Proč je tedy vitamín C pro nás tak důležitý?
„Vitamin C potřebujeme na mnoho funkcí, od elasticity kůže, zdravých kostí, tepen a žil, po obyčejnou energii. Je jasné, že když máme permanentně méně céčka než optimálně, tělo nemá dostatek na běžnou správu, natož boj s infekcí. Třeba křečové žíly se spojují s dlouhodobým nedostatkem vitaminu C.
Céčko je vhodné doplňovat po celý rok a až v případě nachlazení, či jakéhokoliv náznaku infekce, či větší únavy navýšit dávky. Doplňování céčka na poslední chvíli nemá stejný efekt, tělo si část vezme na jiné funkce, které mohou pokulhávat, a pak oslabené tělo potřebuje mnohem větší dávky, než tělo silné.
A teď k céčku – zajímá vás toxicita a produkty na trhu. Céčko (kyselina askorbová) nemá toxickou hranici. Když někdo říká, že se předávkoval céčkem, pak jedině céčkem, které obsahovalo nevhodné pomocné látky, které ve vyšších dávkách mohou být toxické, obzvlášť pro děti.
Jakmile výrobek neprezentuje složení pod tabulkou, tedy včetně pomocných látek, dle mého názoru lépe nekupovat. Je moudré si pomocné látky přečíst, kvalitní produkty používají přírodní pomocné látky. Jakmile tam uvidíte podivné názvy, jako třeba aspartam, který je i v Celaskonu, dodržujte doporučené dávkování, protože už se nejedná o čisté céčko, ale céčko s umělým sladidlem s kontroverzní historií. Aspartam, je sice schválená látka, ale zvažovalo se, že bude zakázán. Je to sladidlo, s kterým se pojí mnohé negativní účinky a existují studie, které mluví o toxicitě.
Kvalitní céčko (bez umělých pomocných látek) můžete brát v denních dávkách 500 až 2000mg denně. Když se dostaví infekce, můžete bez obav množství navýšit na ráno 500-1000mg, v poledne 500-1000, večer 500-1000. U dětí je dávkování nižší, ale podstata je, že kvalitním céčkem nemůžete ublížit ani sobě, ani dětem.

Na webu Pravá já si můžete kvalitní vitamín C rovnou objednat – má čisté složení a nemusíte se obávat žádných vedlejších účinků. Obsahuje pouze Vitamin C 1000 mg, plus extrakt z šípků 20 mg a citrusové bioflavonoidy 20 mg, pro lepší vstřebatelnost.

roship-vitamin-c

Vitamín C je vhodný i pro děti – právě pro posílení dětské imunity je to určitě vynikající preparát. V případě nevhodně zvolených vitamínů se Vám může stát, že se dítě dokonce osype… Proto je určitě dobré dívat se na složení vitamínů.

A jaké jsou Vaše tipy a triky pro posílení imunity? Podělte se o své postřehy:)

Článek v plném znění si pak můžete přečíst ZDE.

ODKAZ: PRAVÁ JÁ / web, eshop
ODKAZ: PRAVÁ JÁ / facebook