Cool People of Brno: Zdeňka Chytrá, oční optika APIA

Jsou pro vás brýle, ať už dioptrické, nebo sluneční, nepostradatelným doplňkem? Zajímá vás také vše, co se týká nákupu brýlí, nebo vyšetření zraku? Pak si určitě přečtěte můj rozhovor s paní Zdeňkou Chytrou, zástupkyní jedné z nejlepších optik u nás, v Brně – oční optiky APIA.

 

Dobrý den, Zdeňko, zastupujete brněnskou oční optiku APIA – v čem je právě Vaše optika jedinečná, zajímavá a čím se odlišuje od jiných optik?

Dobrý den, odlišujeme se především nabídkou zboží, kdy naprostá většina našich brýlí je z aktuálních kolekcí. Dovoluji si tvrdit, že máme největší nabídku slunečních brýlí v Brně, na počkání jsme schopni zabrousit do dioptrických obrub většinu čoček a v blízké budoucnosti budeme na počkání zabrušovat i torické čočky, to jsou čočky určené pro korekci astigmatismu, někdy také nazývané „cylindrické čočky“.

Kde přesně v Brně oční optiky APIA najdeme?

v  současné době máme v Brně dvě provozovny. Jednu v centru města na Masarykové ulici č.18, jedná se o roh ulic Masarykova a Květinářská. Druhá provozovna je v OC Olympia v pasáži mezi Sephorou a Kikou.

Jaký sortiment ve Vaší optice nabízíte?

V našich optikách nabízíme dioptrické i sluneční brýle pro děti, juniory i dospělé všech cenových kategorií. Dále prodáváme kontaktní čočky, roztoky a další sortiment jako jsou např. pouzdra k brýlím, lupy atd. Oblíbenou službou hlavně před vánocemi jsou dárkové šeky.

Co se zejména slunečních brýlí týká, máte v nabídce, jak dobře vím, celou řadu zajímavých značek. Jsou mezi nimi nějaké exkluzivity?

Ano, pro Moravu nabízíme exkluzivně sluneční, ale i dioptrické brýle Cartier .

Zdeňko, poraďte nám, laikům, jak při výběru např. slunečních brýlí postupovat – na co si dávat pozor? Jakou hodnotu UV ochrany by měly brýle (skla) správně mít?

Při výběru slunečních brýlí je potřeba zvážit několik věcí. Asi nejdříve si vybíráme podle toho, na jakou příležitost brýle potřebujeme. Jestli chceme brýle na běžné nošení, na sport, jako ochranu zraku, na kolo, brýle na golf, brýle na řízení auta, brýle na lyže, brýle na ryby atd. U slunečních brýlí jsou velmi důležité čočky, například značka Montblanc používá výhradně čočky Zeiss, stejně tak značka Ermenegildo Zegna. Značka Tom Ford používá čočky Barberini. Dále se rozhodujeme, jestli chceme čočky polarizační? Důležitým a zásadním požadavkem na sluneční brýle je, aby oči chránily před UV zářením, které je škodlivé nejen pro oční čočky, ale i pro rohovku. Při tónování skel se může zákazník rozhodnout standartně mezi více barevnými variantami. Žluté a oranžové čočky jsou vhodné pro sport, sníh a do mlhy. Zelené čočky zlepší kontrasty, jsou vhodné i pro zákazníky přecitlivělé na světlo. Celkem rozlišujeme  kategorií 5 UV ochrany. Kategorie 0 a 1 jsou spíše módním doplňkem, čočky jsou většinou čiré nebo žluté. Kategorie 2 je také vhodná pro běžné nošení a při středně silném slunečním záření. Kategorie 3 má tmavý filtr a je nejčastěji používanou ochranou na běžné nošení. Kategorie 4 je vhodná ochrana k moři, do hor, zkresluje vnímání barev a z tohoto důvodu není úplně vhodná pro řízení vozidel. Brýle s polarizačními čočkami tlumí odlesky, uleví oku a obraz je mnohem ostřejší. Samozřejmostí je, že do slunečních brýlí zabrušujeme dioptrické čočky.  Antireflexní vrstva na čočce zaručuje lepší propustnost světla, pohled přes takové čočky je jasnější a kontrastnější.

Je dobré pořizovat si sluneční brýle od známých značek a v optikách? Sluneční brýle dnes totiž koupíte absolutně všude, ovšem, kvalita asi nebude všude dobrá, že?

Ano, z důvodu ochrany zraku doporučujeme kupovat brýle na specializovaném pracovišti, to znamená v optice.Značkové zboží potom Vám pak garantuje tu nejvyšší kvalitu.

Kromě brýlí, čoček a doplňkového zboží, provádíte také v očních optikách APIA vyšetření zraku?

Jak toto vyšetření probíhá? Musí se na něj zájemci předem objednat? Kolik času zabere?

Ano, provádíme kontrolu zraku. Kontrola ve zkratce probíhá následovně : příjem pacienta, shrnutí anamnézy, vyšetření autorefraktometrem, vyšetření vizu do dálky a do blízka, binokulární rovnováha, případně kontrola a korekce binokulárních vad. Na kontrolu je potřeba počítat s 20-60 minutami. Na vyšetření je jistější domluvit si návštěvu předem, ale snažíme se vyhovět i když zákazník přijde bez domluvy. Vždy je přítomen optometrista, který kontrolu zraku provede.

Nahrazuje svou kvalitou a odborností toto oční vyšetření na zjištění vad zraku ve Vašich optikách, vyšetření u očního lékaře?

Při korekci fyziologických příčin tato kontrola na korekci očních vad může vyšetření u lékaře nahradit, v případě podezření na patologickou příčinu oční vady zákazníkovi doporučíme navštívit očního lékaře.

Provádí ve Vašich optikách oční vyšetření zkušení pracovníci, kteří mají vzdělání v oboru?

Tyto kontroly provádí vždy pouze vysokoškolsky vzdělaní optometristé., všichni naši optometristé pracují v oboru mnoho let.

Je oční vyšetření ve Vašich optikách zdarma?

Kontrola zraku je zpoplatněna dle našeho ceníku, v případě zhotovení brýlí je zdarma.

Zdeňko, připravujete pro zákazníky také nějaké zajímavé akce, slevy, které by stálo za to zmínit?

V současné době probíhá na našich optikách akce 30 % sleva na sluneční brýle. Na vybrané kolekce dioptrických brýlí poskytujeme nyní slevu 40 % na obrubu a 20% na čočky. Tato akce probíhá do konce listopadu 2018.

A na závěr, chystáte v rámci optik APIA nějaké novinky? Například nějaké nové přístroje k měření vad zraku, případně, plánujete i zavedení další pobočky?

Ano, máme velikou novinku. Pro naši pobočku  v OC Olympia se nám podařilo získat autorizaci  pro prodej značky Dior na nejvyšší boutique úrovni, což nám umožňuje prodávat modely určené pouze pro butikový prodej. Rádi bychom připravili tuto značku pro naše zákazníky na jaro s novou sluneční sezonou.

Děkuji Vám za rozhovor a ať se daří. :)

Já také děkuji za rozhovor a přeji hezký den  :)

 

 

Oční optiku APIA najdte v centru, na Masarykově 18 a také v OC Olympia Brno.

ODKAZ: OČNÍ OPTIKA – web / facebook

ODKAZ: ORIGINÁLNÍ BRÝLE.CZ – eshop / facebook