Cool People of Brno: IVAN MALÝ a JAN ŠIMARA

V brněnském OC CAMPUS máme novou restauraci s velmi sympatickou filozofií, nabízející zcela nový koncept stravování – SKLIZENO FOOD LOVERS. V rubrice Cool People of Brno Vám dnes představím její iniciátory a zakladatele, IVANA MALÉHO A JANA ŠIMARU.

Joli-0572

 Dobrý den – oba jste zakladateli restaurace FOOD LOVERS. Co Vás vedlo k realizaci tohoto projektu?
Vše začalo na jaře roku 2014, kdy jsme zakoupili franšízu pro prodejnu Sklizeno – foodie market, kterou jsme v srpnu téhož roku otevřeli v OC Campus Square. Záčatek to byl poměrně smělý, protože se jednalo o první obchod tohoto druhu v nákupním centru v rámci ČR. Vzhledem k tomu, že jsme oba velcí fanoušci dobrého jídla a gastronomie, tak jsme už na začátku celé myšlenky věděli, že tuto prodejnu oživíme o restaurační část, přesněji malé bistro. To se ukázalo jako velmi dobrý tah a zákazníci si brzy oblíbili naši domácí kuchyni. V době, kdy jsme v bistru s dvaceti místy k sezení vařili více než 200 obědů denně a naše kapacita byla už příliš malá na to, aby poptávku uspokojila, bylo jediným možným řešením otevřít zde další, větší restauraci. Takto vznikla myšlenka našeho konceptu, kterou jsme na konci léta tohoto roku realizovali a otevřeli první provozovnu. Práci nad přípravou nového konceptu nám usnadnil i fakt, že tuto myšlenku s námi od začátku sdíleli i provozovatelé OC Campus Square. 

Čím je restaurace FOOD LOVERS výjimečná, v čem spočívá její koncept?
Jak už trochu napovídá fakt, že tento koncept vychází z prodejen s opravdovým jídlem Sklizeno, tak i u nás ve Food Lovers máme podobnou filozofii a vybíráme si kvalitní dodavatele. Jedná se především o menší a střední producenty z České republiky. Nemáme rádi polská vejce, německé vepřové či například čínský česnek. Co se týče samotného vaření, tak u nás v kuchyni nenajdete žádná dochucovadla ani náhražky, vše připravujeme ze základních surovin. Každou noc u nás v kuchyni probublávají dva velké kotle s hovězím vývarem a také si vyrábíme vlastní domácí těstoviny. Snažíme se přenést principy tzv. vyšší gastronomie do každodenního stravování.

Joli-0516

Jaká je vazba restaurace ke značce SKLIZENO?
Koncept Sklizeno Food Lovers vychází z filozofie sítě prodejen Sklizeno. Zastává stejné hodnoty, využívá stejné dodavatele, má společné marketingové prvky. Základní myšlenkou je nabídnout lidem jídlo, které je připraveno poctivě a z dobrých surovin, proto jsou základními pojícími prvky kvalita, poctivost a důraz na spolupráci s českými producenty. Chceme prostě vařit domácí jídlo, ze kterého Vám ještě celé odpoledne nebude těžko.

Co se týká jídel, které restaurace FOOD LOVERS nabízí – podle čeho tedy vybíráte suroviny, ze kterých se jídla vaří? V čem jsou tato jídla jiná od těch, podávaných v jiných restauracích podobného typu (např. „jídelnách“)?
Jak už jsme říkali, tak základem je původ a kvalita. Také se snažíme přizpůsobovat novým trendům a požadavkům zákazníků. Používáme například i moderní plodiny jako je quinoa nebo chia semínka, Když už je potřeba něco zahustit, například poctivou obědovou gulášovku, používáme rýžovou mouku, jídlo je stravitelnější a také se tímto snažíme vycházet vstříc bezlepkářům.

Naopak chceme dostat zpět do povědomí opomíjené suroviny, jedním z krásných příkladů je třeba králičí maso. Dalším základním kamenem je pro nás čerstvost surovin, v kuchyni FOOD LOVERS nemáme ani mrazák J. Nejhorším přežitkem je v dnešní době to, že se v některých jídelnách a menzách stále používají prášky, a to na vše. Bramborová kaše z prášku, vývar z prášku, omáčky z prášku. To rozhodně není dobře, vše se dá uvařit ze základních surovin, chce to jen snahu něco změnit a schopnost předat tyto myšlenky lidem, kteří s vámi na to všem pracuji. Velká část restaurací od polotovarů a konveniencí již upustila, většinou se však jedná o restaurace zaměřující se především na večerní provoz a obědy berou něco jako službu zákazníkům navíc. Lidé však chtějí nejen dobře povečeřet, ale i poobědvat, a právě v obědové nabídce vidíme velký nedostatek české gastronomie a chceme ho napravit.

Joli-0604

Kolik druhů jídel denně – v době obědů – lidem nabízíte?
Zákazníci mají na výběr z pěti druhů jídel, která jsou každý den obměňována. Denně tedy vaříme pět čerstvých jídel, ke kterým máme ve stálé nabídce hamburgery, ty jsou čerstvé, přímo z grilu a pouze z hovězího masa. V ceně denního menu je také polévka, ty máme každý den dvě, většinou hovězí vývar a pak vegetariánskou polévku nebo krém. Občas uděláme změnu, jako na den Sv. Martina, kdy máme ke konfitované huse tradiční kaldoun. Každý den je také připraven salátový bar a obědová gulášová polévka, ta je právě v kombinaci se salátem skvělou alternativou klasického menu a navíc je bezlepková.

Podle čeho nabídku jídel pro denní menu sestavujete?
Denní nabídku sestavujeme vždy tak, aby byla vyvážená, co se týče různých druhů masa i příloh. Snažíme se vždy nabízet jak jídla klasické české kuchyně pro ty, kteří preferují vydatnější oběd, tak i něco lehčího. Velký význam mají pro nás samozřejmě sezónní suroviny. Na podzim vedou jednoznačně dýně či červená řepa, ale dorůstají také kachny a husy, začíná období zvěřiny. Každé období roku má své typické suroviny a my se je snažíme využívat co nejvíce. Své si u nás najdou i zákazníci, kteří nechtějí či nemohou jíst jídla obsahující lepek, proto se snažíme, aby alespoň dvě jídla z denní nabídky byla bezlepková.

Jsou v nabídce např. také jídla pro vegetariány, saláty…?
Z pěti jídel v denní nabídce jsou vždy dvě jídla vegetariánská. Téměř denně se objevuje naše domácí pasta, velice oblíbené je tradiční italské risotto v různých úpravách a veškeré druhy luštěnin. Nejvíce nás zatím překvapily papriky plněné indickým bulgurem s rajčatovou omáčkou, ty jsme vyprodali snad během 50 min J Naším cílem je, aby i vegetariánská jídla byla sexy, plnohodnotná a chutnala. Faktem ovšem zůstává, že na pomyslné špici popularity se pořád drží krásná česká jídla jako je čočka na kyselo či koprová omáčka se sázeným vejcem. Pro milovníky salátu je každý den připraven salátový bar, kde kromě čerstvé zeleniny a bylinek rádi používáme i červenou čočku, různé druhy fazolí, quinou či bulgur. Téměř každý den také připravujeme oblíbený salát z pečené červené řepy.

Kromě obědové nabídky si u Vás mohou dát lidé také snídaně, nebo skvělé dezerty… Jaká je tedy kompletní nabídka restaurace přes den?
Systém naší restaurace je koncipován tak, aby zákazník byl v kteroukoliv denní dobu obsloužen. Ráno od 7.00 začínáme snídaněmi s oblíbeným vejcem Benedikt, od 11.00 do 16.00 hod se vydává obědové menu. V první polovině příštího roku pro Vás připravujeme odpolední a večerní burger & pasta bar, kde budeme za férové ceny nabízet naše domácí čerstvé těstoviny a co se týče burgerů, tak si určitě na své přijdou vegetariáni i bezlepkáři. Dále po celou otevírací dobu od 7.00 do 20.00 u nás dostanete výbornou italskou kávu Carraro či v Brně praženou kávu Penerini a domácí dezerty, které jsou opravdu domácí.

Plánujete značku rozšířit a otevřít tak pobočky FOOD LOVERS také na jiných místech – po Brně?
Ano, momentálně pracujeme na pilotním projektu, ze kterého později, od druhé poloviny roku 2016 bude vznikat franšízová síť kvalitních jídelen s celodenní nabídkou, které budeme implementovat do stávajících i nově vzniklých Office parků, vhodných obchodních center a jiných administrativních budov ve velkých městech České republiky jako vhodnou alternativu klasických řetězců poskytující firemní stravování. Také v Brně hledáme další lokality a objekty vhodné pro vybudování restaurací FOOD LOVERS. 

Ivan Malý a Jan Šimara

Více o restauraci SKLIZENO FOOD LOVERS na blogu ZDE.

ODKAZ: SKLIZENO FOOD LOVERS/web
ODKAZ: SKLIZENO FOOD LOVERS/facebook