Beauty talk: téma ODLIČOVÁNÍ

Mám pro Vás zbrusu novou rubriku „BEAUTY TALK“! O čem bude? Přece o naší kráse!:)
Už mnoho let chodím do kosmetického salonu SlimFOX v centru Brna a jsem tu opravdu moc spokojená. Paní kosmetička Eva Kroulíková zde dokáže řešit jakýkoliv problém, který se týká vzhledu a potřeb naší pleti. Umí i poradit a odpovědět na mnoho otázek, které by Vás v souvislosti s Vaší pletí mohly zajímat.

Proto jsem Evu požádala, zda by jednou za čas poskytla rozhovor pro můj blog, na nějaké téma, které se týká pleti. Dnes je to „ODLIČOVÁNÍ“. Hezké čtení!

_DSC1781

Dobrý den, Evo, předem Vám děkuji za rozhovor, který bych chtěla v prvním díle naší nové rubriky „Beauty talk“ věnovat tématu „odličování“. Z Vašeho pohledu kosmetičky, jak moc je pro pleť, její kvalitu a stav, důležité odličování?
Dobrý den Míšo, díky za krásnou otázku. Osobně si myslím, že správné odlíčení je nejpodceňovanější částí v péči o pleť. Je mnohem snadnější si odnést z obchodu nějaký zázračný produkt, než si večer unavená a ospalá stoupnout před zrcadlo a pečlivě se odlíčit. Správné odlíčení je přitom alfou a omegou a ovlivňují stav naší pleti až ze 40%. To je číslo, které by mělo přesvědčit každého.

Je tedy zcela nutné zařadit pravidelné odličování pleti do našeho každodenního „rituálu“ v péči o pleť? Co se stane, kdy zkrátka někdy vynecháme, zapomeneme / řekneme si, že „jít spát s řasenkou na očích snad přece tolik nevadí…“?
Chceme-li pěknou a zdravou pleť, tak se o ni musíme starat. Základní čištění pleti ráno a večer je stejné jako si čistit zuby. Tady platí pravidelnost. Je pro nás čištění zubů samozřejmostí? Stejné by to mělo být i s péčí o naši pleť.

Jak by správné odličování mělo probíhat?
Při odličování chceme z pleti odstranit nejen make-up, zbytky krému, ale i prach, nečistoty, maz a pot. Určitě tedy neplatí, že pokud se nelíčím, tak se nemusím odličovat! Správné odlíčení je každodenní rituál, který by měl mít několik kroků. Máme-li citlivé oči, doporučuji odlíčit řasenku očním odličovačem. Pleť odlíčíme čistícím mlékem, které smícháme v dlaních s pár kapkami vody, vytvoříme tím příjemnou emulzi, kterou naneseme na pleť, jemně rozetřeme až k vlasové části, nezapomeneme ani na oblast kolem uší. Tím odstraníme make-up a zbytky krému. Mléko odstraníme, tamponky, kosmetickou houbičkou či žínkou. Druhým krokem je pleťová voda, kterou dočistíme a normalizujeme pH v pleti. Je důležité si uvědomit, že voda má ph cca 7 a ph pleti jak víme 5,5. Kdo nemá rád na odlíčení mléko, zvolí čistící gel či odličovací olej.

Na trhu dnes najdeme obrovské množství prostředků a produktů určerných primárně k odličování pleti – čistící mléka, tonika, pleťové vody, napuštěné čistící a odličovací ubrousky, micelární vody… Co je podle Vás tou nejlepší volbou?
Osobně dávám přednost klasickému dvoufázovému odličování – mléko a tonikum. Léty prověřený a stále platný postup. Dříve jsem měla raději čistící gely, ale pleť se mění a dnes ji mám mnohem sušší než dřív, proto dávám teď přednost čistícímu mléku. Tady záleží osobním preferencích.

Měly bychom volit odličovací přípravky také s ohledem ke stavu a potřebám naší pleti?
Přizpůsobení stavu a potřebám pleti je důležité. Stejně jako se potřeby pleti mění i během ročního období. Určitě není dobré si vybírat vhodný produkt podle toho, co vyhovuje kamarádce. Každá jsme jedinečná a zasloužíme si najít tu nejlepší volbu pro sebe!

Poslední dobou jsou velmi oblíbené právě micelární vody – a já dobře vím, že Vy je za nejlepší odličovací přípravky nepovažujete. Proč? Na jakém principu vlastně micelární voda funguje a čím se liší např. od odličovacíh mlék?
Micelání vodu stejně jako napuštěné ubrousky považuji za akceptovatelné řešení když cestuji někam „mimo civilizaci“. Určitě je to řešení na chalupu kde je jen pumpa a veškerá hygiena se scvrkne na základní minimum. Kdysi jsem četla, že miceální voda byla zrozena právě pro tyto případy, když občas nemáme přístup k vodě. Obliba miceálek je tak trochu jako boom na začátku 90. let u produktů na vlasy 2v1. Iluzi, že nám stačí jen jedna lahvička v koupelně a budeme mít úžasné vlasy, vytvářel hlavně marketing výrobců. Dnes máme v koupelně zcela běžně šampon, kondicionér a masku na vlasy.

Miceální voda je v obecné rovině stejně stará jako tenzidy. Micely jsou vlastně shluky molekul tenzidů v prstenci, které uzavřou nečistoty dovnitř toho prstence. Miceálek jsem vyzkoušela sama několik od několika různých výrobců, pocit byl však vždy stejný – vysušená pleť a zanesenější póry. Proto sama používám raději mléka v kombinaci s tonikem.

Měly bychom u odličování používat zároveň také nějaké hloubkově čistící přípravky, peelingy, nebo exfoliační produky, které jsou vhodné pro hloubkové vyčištění pleti?
Četnost používání pleťových peelingů či exfoliačních masek záleží na stavu a charakteru naší pleti. Pomocí peelingu odstraňte šupinky a odumřelé buňky z pleti a poté naneste masku. Hydratační nikdy nic nepokazíte. Udělejte si z toho svůj pravidelný týdenní rituál, pravidelnost je základ úspěchu!

Poslední dobou se těší velké oblibě různé čisticí kartáčky a speciální čisticí přístroje na pleť. Jaký Vy na ně máte názor?
Několik druhů kartáčků mi prošlo rukama, vyzkoušela jsem. Přijde mi to jako další „věc“ do koupelny, která začne po nějaké době jen překážet. Z profesního pohledu vidím možné riziko s hygienou štětinek, správně zvolenou hrubostí a především účinností čištění. Za moderní, účinný a šetrný způsob považuji hloubkové čištění pleti ultrazvukovou špachtlí.

Je dobré provádět čištění pleti také ráno, po probuzení? Proč – pokud se večer dobře odlíčíme?
Ráno stačí pleť tonizovat – odstranit tamponkem s pleťovou vodou pot a maz po probuzení. Večerní odličováním musíme odstranit zbytky make-upu, naneseného krému. Mastné je nejlepší odstranit mastným – tedy odličovacím mlékem/olejem či gelem, poté dočistíme pleťovým tonikem. Jemnou pleť kolem očí je vhodné šetrně odlíčit pomocí očního odličovače, ten je nezbytností u těch z nás, které máme oči citlivé.

Jaké jsou nejčastější chyby, které ženy u odličování a čištění pleti dělají?
Chyb v odličování je celá řada, nejčastějšími jsou: odličování mýdlem (kterým pleť přesušujeme), odlíčení jen tonikem (neodlíčíme dobře make-up a nanesený krém). Občas se setkám i tím, že se ženy odličují alpou nebo se neodličují vůbec.

Děkuji Vám za rozhovor.

ODKAZ: SALON SLIMFOX/web
ODKAZ: SALON SLIMOX/facebook

ODKAZ: SALON SLIMFOX/instagram