Beauty talk: jak pečovat o pleť v zimě?

Po delší době mám pro Vás další díl mé kosmetické rubriky Beauty talk, kterou připravuji ve spolupráci s paní kosmetičkou Evou Kroulíkovou ze salonu SlimFOX, kam už mnoho let chodím na kosmetiku a jsem tu opravdu spokojená. Tentokrát jsem se zaměřila na aktuální téma zimní péče o pleť. Na co bychom ve vztahu „zimní“ péče o pokožku rozhodně neměli zapomínat? To i mnohé další zajímavé informace se dozvíte v následujícím rozhovoru…:)

_dsc7575

Dobrý den, Evo – pro čtenářky mého blogu jsem v rámci dalšího dílu této kosmetické rubriky vybrala téma „zimní péče o pleť“ – prozraďte hned v úvodu, má vůbec pokožka v zimě nějaké zvýšené nároky na péči?
Dobrý den, děkuji za pěkné zimní téma v péči o pleť. V zimě je naše kůže vystavována nejen nepříjemnému střídání teplot, větru a někdy i slunci, velkým nepřítelem je také dehydratace. Vezmeme si to pěkně popořádku – na začátku ledna jsme zažili u nás v Brně vlnu arktickým mrazů (to je den kdy není víc jak -10°C). Naší pleti mráz nedělá dobře a měli bychom si odpustit chození venku bez čepice a rukavic. Velká změna teploty způsobí stažení kožních cév a snižuje se zásobování pleti živinami. A to je věc, která se týká v těchto mrazech nás všech. V místnosti máme vytopeno na příjemných 22°C a venku je např. -10°C – (rozdíl víc než 30°C!). Může dojít k chladovým mikrotraumatům (omrzlina v úrovni pokožky), na pleti to poznáme tak, že se na ní tvoří šupinky, má tendenci se olupovat a může být i začervenalá nebo může svědit. Mráz navíc zvyšuje dehydrataci pleti, která je v zimě velmi častá.

Měli bychom tedy v zimě používat úplně jiné produkty? Co Vy sama doporučujete?
Tak jako měníme s ročním období šatník, tak naše pleť potřebuje v každém ročním období trošku jinou péči. V zimě máme snad všichni pleť dehydrovanou, všude topíme, máme nízkou relativní vzdušnou vlhkost, nemáme pocit žízně a tak opravdu i výrazně méně pijeme. Tady vsázím na intenzivní pleťová séra, dobrý ochranný krém a alespoň jednou týdně bohatou krémovou masku. Nemusíme mít strach sáhnout po krému s bohatší konzistencí.

Je lepší používat např. více výživné (mastnější) krémy? A to i když máme např. sami více mastnou a smíšenou pleť?
V zimě můžeme sáhnout po krému který je výživnější s bohatější texturou. Osobně dávám přednost krémům s lehčí konzistencí, ale právě v zimě ráda sáhnu i po „hutnějším“ krému. Typickým příkladem je noční výživný krém 89 od Maria Galland, který dodá potřebnou výživu a krásně hydratuje. Krém obsahuje růžové mikro-kapsle s aktivními látkami, které během nanášení prasknou. Perfektní péči si zaslouží pleť se sklonem ke kuperóze (červené žilky nejčastěji kolem nosu nebo na tvářích). V tomto období se často zhoršuje její stav. V těchto případech je vhodné vybrat si séra a krémy přímo na tento typ pleti. Bývají s obsahem aktivních látek, které posilují cévní stěnu. To, co Vám opravdu bude vyhovovat odhadne nejlépe Vaše kosmetička, která zná Vaši pleť detailně.

A jak je to s hydratací? Sama pozoruji, že vlivem topení a suchého mrazu je moje pleť také dehydratovaná…
Ano, velmi dobrý postřeh! Proto jsem ji zmiňovala už na začátku rozhovoru. Opravdu je zapotřebí hydratovat, používat pleťová séra nebo oleje pod krém, najít si jednou za týden čas na pleťovou masku, snažit se doma vzduch zvlhčovat. Jsou to takové jednotlivé maličkosti, ale pokud je dodržíte, bude kůže v lepším stavu. Nemusí táhnout, štípat, svědit či pálit.

Je nutné v zimě používat produkty také s ochranným faktorem, jako v létě? Hrozí nám i v zimě vznik pigmentových skvrn?
Hyperpigmentace si můžeme „vyrobit“ i v zimě. Když míříte na hory tak určitě nezapomenout i na opalovací krém a zkontrolovat i jeho doporučenou spotřebu. Tu uvádí symbol otevřeného kelímku na krému, kde je napsáno kolik měsíců po otevření bude opalovací krém (nebo jiný produkt) plnit svou funkci. Když v lednici zapomeneme jogurt, který je už po expiraci, automaticky jej vyhodíme. Stejně, bychom se měli chovat i ke kosmetice. Symboly otevřeného kelímku najdete i na dekorativní kosmetice. Často naše kosmetická taštička obsahuje prošlé produkty, které už tam nemají co dělat.

Z Vaší zkušenosti, jakých chyb se ženy v ohledu zimní péče o pleť nejčastěji dopouštějí?
Setkávám se s názorem, že séra jsou zbytečnost, občas se setkám i s tím, že klient pečuje o svou pleť jen ráno nebo večer. Špatné odličování nebo spíš neodličování (já se nelíčím, tak se nemusím odličovat), odlíčení sprchovým gelem nebo Alpou…. Je spousta módních trendů v kosmetice, ale jeden nevyjde z módy nikdy – čistá a zdravá pleť! A to je právě to o co se ve SlimFOX snažíme. Naučit naše klientky krok za krokem, kousek po kousku správně pečovat o svou pleť.

Nabízíte ve Vašem salonu SlimFOX nějaké ošetření vhodné právě pro péči o pleť nyní, v zimě?
Je celá řada ošetření, které se dají přizpůsobit specifikům aktuálních mrazivých dní. Můžeme vybírat z různých ošetření zaměřených na hloubkovou hydrataci a zklidnění pleti. Vždy před ošetřením konzultujeme představu a potřeby klienta s tím, co vidíme na jeho pleti my. Následně vybereme to nejlepší pro pleť v daný okamžik.

Jak jste mi dříve prozradila, vím, že zima je naopak vhodným obdobím např. pro chemický peeling – vysvětlíte proč?
U nás v salonu pracujeme s fotodynamickými peelingy od Laboratoires Renophase. Slunce je kontraindikací u ošetření IPL, které je součástí chemického peelingu. Ve SlimFOX proto vsázíme na měsíce s menším slunečním svitem, období od podzimu do jara jsou i z jiných důvodů opravdu nejvhodnější. Jednou výjimkou je soft-peling s glukonolaktonem, který je vhodný i v létě (tzv. letní peeling pro dokonalou hydrataci a zjemnění). Máme v nabídce několik druhů peelingů, záleží jakého efektu chceme dosáhnout – smáznout vrásky, vyhladit a projasnit pleť nebo zlepšit stav problematické pleti s akné. Pokud jde o hyperpigmentace, tam můžeme zvolit peeling s kyselinou mandlovou a glukonolaktonem nebo ošetření s chlorofilínovou maskou. Možností a variací je opravdu nespočet.

https://youtu.be/iVNtvSPyqho

A na závěr – poradíte nějaký Váš osobní, oblíbený produkt – pro zimní péči o pleť?
Každý rok si v předvánočním shonu nadělím nějaký „lepší krém“. Takže aktuálně je na mé poličce krém Mille 1000 od Maria Galland, který kombinuji se sérem 22N a očním krémem Mille 1020 od stejné značky. Pokud je venku zima až praští nebo jdeme na delší dobu ven tak celá rodina sáhne po krému proti zimě a větru 14A.

Děkuji Vám za rozhovor.
Děkuji za krásné otázky.

ODKAZ: SALON SLIMFOX/web
ODKAZ: SALON SLIMOX/facebook

ODKAZ: SALON SLIMFOX/eshop

ODKAZ: SALON SLIMFOX/instagram

Předchozí díly rubriky „Beauty talk“ si můžete přečíst ZDE.